Milan Ballík - V balonu za dobrotami

V balonu za dobrotami

Jediné, co musíte, je dostat se do Benic. Nebojte se, není to nijak daleko, vlastně jde o součást Prahy 10. Nejsnazší je to asi po „déjedničce" do Čestlic a odtud už přímou cestou na místo. „Balónové letiště", kam máme dnes namířeno, je totiž právě tam. 

Jde samozřejmě o virtuální letiště, a najdeme je v multifunkčním areálu Park Holiday ve výše zmíněné obci. Vlastně ani tak nejde o „balloonport", ani o balón jako takový, zajímá nás jen jeho „gondola". Té se podobá tamní restaurace, nazvaná právě po jednom vzduchoplaveckém nadšenci jménem Tetu Brissy.

Zajímavě řešený podnik se pyšní hřejivým, přívětivým interiérem. Může za to dřevěné trámoví, v jehož konstrukci je zabudován pestrý červenobílý balón. Proto se nabízí asociace na gondolu, ovšem gondolu současnou. Vybavenou moderní kuchyní, a zvláštně působivým mobiliářem, uměřeně moderním, ovšem s nepodbízivými prvky starosvětskosti. Elegantní židle, dostatečně rozměrné stoly, vše v sympaticky kolorovaném dřevě, jedna ze stěn zbudovaná starověkým systémem pisé, to jest jakýchsi „vepřovic" z nepálené hlíny, což dobu XVIII. věku, dobu prvních vzduchoplavců ještě více akcentuje. Na stěnách potom visí spousta obrázků z pionýrských dob balonového létání. Plných dávné poetiky oněch časů, nebezpečných, ale okouzlujících.

K útěšlivému, netradičně pojednanému prostředí patří i nezbytná posádka, tedy obsluha. Plac zvládají s přehledem i profesní znalostí, občas se u číšnic projeví trocha nejistoty, podle mne zbytečná. Své věci rozumějí, snad chybí jen trocha větší zběhlosti v práci s hostem.

Svět, ten gastronomický, vám je v podobě gastronomické vzduchoplavby snese v podobě atraktivních regionálních menu na vaše talíře. A nepůjde jen o „profláknuté" světoznámé kuchyně. Třeba hned v lednu jsme měli možnost užít si atraktivních a jistě znamenitých krmí skandinávských - hitem byl veletucet dušených slávek na zelenině, bílém víně a máslová bagetka - především rybích, čistých a jiskřivých jako tamní krajina. V březnu nás - po únorové české zabíjačce - „odnese" ke stolům s tradičními dobrotami ruskými. Vlastně každý měsíc se můžeme vypravit za delikatesami z nabídky té či oné evropské země.
A když se zrovna „neletí"? Gondola jménem Tetu-Brissy funguje i přesto. Na pořadu jsou krmě z bohatého, širokozáběrového lístku. Všechno s péčí upraveno, všechno ctící základní chuť vstpujících surovin, všechno chuťově vyladěno tak, aby se jednotlivé komponenty uplatnily, ale nepopraly.

Možná naleznete jinde pokrmy přichystané onačeji, snad i nápaditěji, to nevylučuji. Málokde se ale setkáte s tak dobře nastaveným poměrem mezi cenou a kvalitou.

Navíc zde mate možnost využít báječných bonusů k potýrání nakrmeného těla. K dispozici jsou kryté i otevřené kurty, golf, bowling, pro vlažnější sportovníky pak šipky. Samozřejmě i bazén a dva druhy sauny - ta druhá bio, všechny ty stroje a přístroje na krásná tělě ve fitku a já nevím, co všechno ještě. Vlastně ano, vím. Kdyby se vám nakrásně nechtělo domů, znají to zde vyřešit. A to poskytnutím pokoje v moderní, pohodlné hotelové „čtyřhvězdě".

Zkrátka, areál jako celek, především však restaurant Tetu-Brissy s originální nabídkou, rozhodně stojí za návštěvu.

 

 

 

                                                                                                                                        Milan Ballík

 

zpět »

Novinky

řízkové nedělní obědy

Tradiční řízkové nedělní obědy 04.08.2019

Vždy každou první neděli v měsíci pro vás...více »

Vzduchoplavecký let - PORTUGALSKO 23.05.2019

Dámy a pánové, vážení přátelé, chtěl bych Vás...více »

Čerstvý chřest 25.04.2019

Přelom dubna a května je již tradičně ve znamení...více »

palubní karta

Palubní karta

Sbírejte body a získejte slevu více »

Kontakty

tel: 267 268 700
e-mail: rezervace@tetubrissy.cz
Květnového povstání 194
110 00 Praha 10 - Benice
více »

Otevírací doba: Každý den od 12:00 do 23:00 hodin

Rezervace

Vyberte den